BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros: "Ázsia térnyerése az amerikai bűnök eredménye"

A piacok önkorrekciós képességébe vetett hitet tévedésnek, az állami beavatkozásokat helyesnek tartja Soros György magyar származású amerikai pénzügyi guru.

Soros a Global Viewpoint által a HVG-nek rendelkezésre bocsátott interjújában úgy fogalmaz: Az 1930-as években zajló nagy világválsághoz mérhető jelenlegi krízist akkor tudjuk megérteni, ha látjuk, hogy ez a válság magán a pénzügyi rendszeren belül keletkezett.

A piacok önkorrekciós képességét hangsúlyozó közgazdasági nézetekkel ellentétben Soros György azt állítja, időnként ezek a piacok nem az egyensúly, hanem az egyensúlytalanság irányába mozdulnak el. Szerinte a pénzügyi piacok nem tükrözik a gazdaság valódi alapjait. A kereskedők és befektetők elvárásai minden esetben torzítják a valóságról alkotott képet. Ezek a torzítások visszahatnak aza alapokra – ahogy ezt a buborékok és válságok idején láthatjuk.

Soros György szerint az USA befolyása elkerülhetetlen hanyatlásnak indul. "Az elmúlt 25 évben Amerika folyamatosan halmozta költségvetési deficitjét, mialatt Kína és az olajtermelő országok rendre többlettel zártak. A kínaiak egyre többet fognak birtokolni a világból, mert dollártartalékukért és az amerikai államkötvényekben fekvő pénzükért valódi eszközöket fognak vásárolni. Márpedig ez megváltoztatja a hatalmi viszonyokat" - mondta.

Soros szerint az erőegyensúly eltolódása Ázsia javára az elmúlt 25 évben elkövetett amerikai bűnök eredménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.