BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabályozó változtatásokat szorgalmaz a kereskedelmi szövetség

A kiskereskedelmi eladások mennyisége 2007. után 2008-ban is csökkent, így az eladott árumennyiség júiusban visszaesett a 2005 júliusi szintre - állapította meg az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a KSH adatai alapján.

Magyarországon 2005-ben működött a legtöbb, összesen 86 ezer az együzletes kiskereskedő. Számuk volt, 2007 végére 83 ezerre csökkent. A kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma ugyanebben az időszakban 166 ezerről 162 ezerre esett vissza, a kiskereskedelmi vállalkozások száma pedig 111 ezerről 108 ezerre.

A visszaesés egyrészt a megszorítások hatásására következett be (például az élelmiszerek áfájának megemelése 2006. szeptemberétől), másrészt az okok közt szerepel a két év alatt összesen 25 százalékos élelmiszer-áremelkedés valamint a háztartási energia és több közszolgáltatás alapos drágulása.

A háztartások a legtöbbet a bolti vásárlások visszafogásával tudnak takarékoskodni, a lakásfenntartás, tömegközlekedés, közüzemi szolgáltatások számláival szemben. Az elmúlt évek hazai és nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdasági növekedés nélkül nincs fogyasztásbővülés. A kereskedelem az egyike a legtöbb élőmunkát igénylő szakterületeknek: ágazaton túlmutató érdek is az élőmunka közterheinek csökkentése, a foglalkoztatás erősítése, az adóbevételek beszedése és a feketefoglalkoztatás visszaszorítása érdekében - mondta el a VGO-nak Vámos György az OKSZ főtitkára, hozzáfűzve: még a karácsonyi ünnepi bevásárlások előtt hatályba kell léptetni a vásárok, piacok új szabályait rögzítő kormányrendeletet, annak érdekében, hogy a hatósági ellenőrzések célpontjai ne csak a telefonkönyvben fellelhető vállalkozások legyenek.

A nyugta vagy számla nélkül, az áfa befizetésének mellőzésével, az alkalmazottak bejelentése nélkül működő ázsiai piacok forgalmának legalább négyötöde a fekete gazdaságban csapódik le, évente többszáz milliárd forint értékében. Ezek a piacok ráadásul ma már nem is a legolcsóbbak. Ebben a helyzetben a kereskedelmi szövetség azt javasolja, hogy - a korábban megfogalmazott célkitűzéseknek megfelelően csökkenteni kell a vállalkozások adminisztrációs, igazgatási terheit.

(Az italféleségek hulladék csomagolóanyaga után például ugyanannál a palacknál a teljes termékpálya során összesen háromszor kell környezetvédelmi termékdíjat elszámolniuk és fizetniük a gyártóknak és a kereskedőknek) - az igazgatási terhek csökkentése érdekében fel kell gyorsítani az üzletek működési engedélyezési rendszerének felülvizsgálatát: sajnálatos módon számítani kell arra, hogy a nagyobb számban csődbe jutó kisvállalkozások módosítani kívánják majd tevékenységüket, erre a legegyszerűbb módon kell lehetőséget adni.

(Táblázat magyarázata: * várható, ** I-VII hó)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.