BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több, mint egymillió nyugdíjas nem kap majd egy fillért sem?

Akár öt éven belül súlyos társadalmi feszültségek forrása lehet a mindinkább fenntarthatatlan magyar nyugdíjrendszer. Az állami nyugdíjpillér hiánya hosszú távon önmagában is kimeríti a maastrichti kritériumok szabta 3 százalékos GDP-arányos deficitkorlátot, és a helyzet előreláthatólag csak rosszabb lesz – írja a Figyelő.

Egy friss tanulmány szerint tíz éven belül akár egymilliónál is többen lehetnek azok, akiknek – miután a rendszerváltást követően az országra köszöntő munkanélküliség őket is sújtotta, s így nem szerezték meg a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt – a szabályok szerint egy fillér nyugdíj sem járna.

Nyugdíjrendszerünk potenciális áldozatairól Augusztinovics Mária, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadója régóta igyekszik minél pontosabb képet alkotni. Azokról a tömegekről van szó, akik valamilyen oknál fogva kiszorultak a munkaerőpiacról, és mivel a korhatár elérésig nagyon kevés járulékot fizetnek be, elenyésző vagy éppen nulla nyugdíjra számíthatnak. „Ezek az emberek nem azért nem fizetik a járulékot, mert lopnak, csalnak vagy hazudnak, hanem túlnyomó többségükben azért, mert kevés és rosszul fizetett munkára van csak lehetőségük” – hangsúlyozza a közgazdász.

Az élőmunkára rakódó terhek, járulékok mérséklése hatása a nyugdíjrendszer finanszírozhatóságára nézve nem látható előre: ha az intézkedés nyomán bővül a foglalkoztatás és fehéredik a gazdaság, akkor javítja az egyenleget, ám ha mindez elmarad, akkor tovább növeli a kassza deficitjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.