BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság rontja az energiabiztonságot az EU-ban

Nem igaz, hogy a közüzemi-infrastrukturális szektort kevéssé érinti a mostani gazdasági válság, mert máris elhalasztanak egy sor beruházást az energiaszektorban, például a szélerőművek, a gázvezetékek vagy az elektromos hálózatok építésében.

A francia Capgemini tanácsadó cég szerint az EU-ban mintegy 1000 milliárd eurót kellene 2030-ig arra fordítani, hogy ki lehessen elégíteni a várhatóan folyamatosan növekvő energiaigényt, mégpedig az éghajlatvédelmi követelmények betartásával egyidejűleg. A német Eon, a spanyol Iberdrola és a brit Centrica máris bejelentették, hogy – részben vagy egészében – felülvizsgálják a beruházási terveiket.

Az idők változását jelzi, hogy az EdF, a GDF Suez, továbbá az Eon, és a spanyol Iberdrola egyaránt el tudott adni a tőkepiacon kötvényeket, de ez csak jelentős kamatfelár vállalásával sikerült. A mostani helyzetben különösen azt tartják veszélyesnek, hogy a valós igények csak látszólag esnek vissza, ezért a beruházások elmaradása mindenképpen megbosszulja magát. A növekedés újbóli beindulása esetén ugyanis jelentősen elmaradnak majd az átviteli kapacitások a szükséges szinttől – idéz energiapiaci szakértőket a Financial Times.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.