BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előnyös az új termékdíj

A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfő esti ülésén fogadott el az Országgyűlés.

Az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, aki vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérő díjtétel, és csökken az adminisztráció is. Az eddigi jogszabály italfajtánként eltérő mértékű termékdíjat állapított meg, és bizonyos feltételekkel a gyártók és forgalmazók teljes egészében mentességet kaphattak a környezetvédelmi termékdíj megfizetése alól.

Ez nem adott ösztönzést az újratölthető csomagolás alkalmazására és a hulladék hasznosítására. A szabályozásra azért is szükség volt, mert az Európai Unió szerint versenysemlegességi aggályokat vetett fel a külföldi gyártókkal szemben. Az új törvény ezt a kérdést is megoldja, hiszen a jogszabálytervezet a Brüsszellel történt egyeztetést követően készült el. Kevesebb lesz az adminisztráció és csökkennek a vállalkozások adóterhei is. ha maradt volna z eredeti törvény, úgy 2009-től mintegy 12-13 milliárd forint adóteher hárult volna az italgyártókra és forgalmazókra: ez az új szabályozásban kevesebb, 8,7 milliárd forint. Jelenleg hazánkban mintegy 3,7 milliárd italtermék kerül forgalomba, ezek háromnegyede egyszer használható, ún. "egyutas" csomagolásban, ebből mintegy 1,5-2 milliárd az egyszer használatos műanyag PET-palack.

Az újratölthető, ún. "többutas" alkoholmentes italcsomagolás aránya hazánkban jelenleg mindössze 5,8 százalék, ez negyede az uniós átlagnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.