BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsítanák az uniós pénzek felhasználását a műszaki területen

A Magyar Mérnöki Kamara szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak felhasználását a mérnöki tevékenység oldaláról is fel lehetne gyorsítani - mondta Kassai Ferenc, a Magyar Mérnöki Kamara kormányzati összekötője, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke az MTI-nek.

 Rámutatott: kevés az engedéllyel és kivitelezhető tervvel rendelkező beruházás, ami késlelteti az elnyert források felhasználását, illetve az uniós pénzek lehívását. Kassai Ferenc hangsúlyozta: a mérnöki kamara más uniós tagországok gyakorlata alapján azt javasolja, hogy készüljön minél több kiviteli terv, akár az asztalfiók számára is, hogy pályázati kiírás esetén legyen mivel indulni, illetve forráselnyerés esetén elő lehessen venni őket, és azonnal indítani lehessen a beruházást.

A kamara szerint a kiviteli tervek segítenék az építés költségeinek helyes megbecsülését, ami elősegíti az irreálisan alacsony árak kiküszöbölését, a túlszámlázást. A köztestület számítása szerint az előre gyártott kiviteli tervek elkészítése anyagilag is megtérülne, hiszen a nyertes pályázó önerőként már fel tudja mutatni a meglévő tervet.

 A kiíró szervezetet pedig a meghirdetendő keret tervezésében segítené. Kassai Ferenc utalt arra, hogy a mérnöki kamara az önkormányzatokkal kapcsolatot tartó személyeket jelölt ki, akik az adott terület rendelkezésre álló mérnöki kapacitását fel tudják ajánlani a tervezői munkák elvégzéséhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.