BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így enyhítenék az adócsomag szigorát az ellenzéki pártok

Alaposan átalakítanák a kormány jövő évi adócsomagját az ellenzéki pártok: az eddigi közel 70 módosító javaslat közül jó néhány adónemeket vezetne ki.

Kivennék az adócsomagból a hatósági szigor növeléséről szóló passzusokat, vagy további egyszerűsítéseket vezetne be az adó- és járulékfizetés terén.

Jelentős tételeket érintenek a fideszes javaslatok, amelyek között szerepel a különadó kivezetése, valamint az árfolyamnyereség- és a kamatadó felfüggesztése 2010 végéig. A társas vállalkozások különadójából a kormány jövőre mintegy 195 milliárd forintot remél, a magánszemélyek különadója 30 milliárd forintos bevételt takar.

Ekkora összegekről lévén szó, nem valószínű, hogy a módosításokra a honatyák vevők lesznek. Kisebb tétel ugyanakkor a kamat- és az árfolyamnyereség-adó. A Fidesz szerint ezeknek a felfüggesztése mintegy 25 milliárd forinttal kurtítaná meg az államkasszát, Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára ugyanakkor összesen 91 milliárd forintos éves bevételi várakozásról beszélt a hét eleji részletes vitában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.