BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki mennyit keresett eddig és mennyit fog ezután?

Már nem reális veszély a bérek által felpörgetett infláció: az idén sem várható érdemi reálkereset-emelkedés, jövőre pedig nagy valószínűséggel csökken a mutató.

A bérből élők életszínvonala így lényegesen romolhat a következő időszakban. A bruttó átlagkereset január és szeptember között átlagosan 8, a nettó 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Az első három negyedév átlagos reálkeresete 6,7 százalékos átlagos árnövekedés mellett 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az első három negyedévben 194 900 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozóké 188 500, a költségvetési szervezetek alkalmazottaié 214 200. Az előző hónapokhoz képest lényegesen magasabb volt a keresetnövekedés szeptemberben, az állami alkalmazottak esetében 7,1, a versenyszférában pedig 9,1 százalékos.

A bérek gyorsulását részben az is okozhatta, hogy két munkanappal több volt ez év szeptemberében, mint tavaly. Az átlagot meghaladóan nőttek a keresetek az ingatlanügylet, gazdasági szolgáltatás (13,6 százalék), pénzügyi tevékenység (12,2), kereskedelem, javítás (9,9), szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6) ágakban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.