BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs több letöltés: végleg letilthatják az internetről a kalózokat Franciaországban

A francia Nemzetgyűlés végső jóváhagyására vár az a törvény, amely az internet hozzáférés megvonásával büntetné a világhálón illegális tevékenységeket folytató felhasználókat.

A Szenátus nagy többséggel fogadta el a törvényjavaslatot, amely az internetes kalózkodás visszaszorítását hivatott elősegíteni. Ha a Nemzetgyűlés is jóváhagyja a jogszabályt, azok, akik illegálisan tartalmakat töltenek le vagy fel, figyelmeztető e-mailt és levelet kapnak. Ha ennek ellenére sem szüntetik be a törvénytelen tevékenységet, egyszerűen levágják őket a világhálóról – tudósít a BBC.

Az ellenőrzés ötletét még tavaly vetette fel Nicolas Sarkozy, aki úgy fogalmazott: meghatározó pillanathoz érkeztünk a civilizált internet kiépítéséhez vezető úton. A tervek szerint a szolgáltatók figyelnék meg a felhasználók viselkedését és jelentenék, ha törvénytelen tevékenységet tapasztalnak.

A most elfogadott jogszabály nyomán új kormányzati testület felügyeli majd a kalózkodás elleni harcot, a szolgáltatókat pedig arra buzdítják, hogy a fájlmegosztást blokkoló tűzfalakat telepítsenek szervereikre.

A törvénnyel a francia politikusok körében sem mindenki értett egyet, a jobboldali MPF képviselője korábban pénzbüntetést javasolt a szerzői jogokat megsértőknek, mondván: az internet mára alapvető szükségletté vált és megvonása túlzás. A szenátus a tiltakozás ellenére 297 igen és 15 nem ellenében elfogadta a jogszabályt, amely ellentétes az EU vonatkozó politikájával. Brüsszel 2008. áprilisában elutasította egy hasonló szabályozási elv európai szintű bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.