BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soha nem látott bírság az üveggyártókra – Bekeményített az Európai Bizottság

Az EU történetének eddigi legnagyobb kartellbírságát rótta ki ma az Európai Bizottság négy üveggyártó óriáscégre, amiért azok illegálisan felosztották egymás között az autóüvegek piacát.

A francia Saint-Gobain, a brit Pilkington, a japán Asahi és a belga Soliver összesen 1 milliárd 383 millió 896 ezer eurós kartellbírságot köteles megfizetni – döntött példátlanul szigorú ítéletében ma az Európai Bizottság. Az uniós versenyszabályok legfőbb őreként is működő testület határozatát természetesen meg lehet támadni az Európai Elsőfokú Bíróságon, de ha az jogerőssé válik, akkor olyan nagy pénzbüntetést kell fizetnie a négy cégnek, amilyenre még soha nem volt példa az unió történetében.

Neelie Kroes versenyjogi biztos az okozott kár nagyságával, a Saint-Gobain korábbi hasonló „turpisságaival” és az illegális kartell működésének hosszával magyarázta a rendkívül szigorú büntetést. „Ezek a cégek öt éven keresztül csapták be az egész autóipart és ezen keresztül az autóvásárlókat is egy évi kétmilliárd eurós piacon” – fejtegette Kroes a Rapid uniós hírszolgálat szerint.

A Saint-Gobaint 896 millió euró terheli az összbírságból, a Pilkingtont 370 millió, az Asahit 113,5 millió, a Solivert pedig 4,4 millió. Az EU történetében ezt megelőzően a lift- és mozgólépcsőgyártók kartellje miatt 2007-ben kirótt 992 millió eurós értékű bírság volt a legnagyobb. A „dobogó” harmadik fokán a vitamingyártók kartelljére 2001-ben kivetett 790,5 milliós pénzbüntetés áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.