BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adótörvény-módosítások: elfogadva

A képviselők 198 igen és 181 ellenében szavazták meg a módosításokat.

A hitelválság miatt visszavont, majd az adócsökkentésektől megtisztítva újra benyújtott csomag lényegében nem változtat a mértékeken, terheken és az adórendszer struktúráján sem. Mindössze néhány olyan újdonság van, amely sok adózót érint - írja a Népszabadság.

A változás részeként a személyi jövedelemadó törvény úgy változik, hogy az adókedvezmény kulcsa évi 3,4 millió forintig egységesen 30 százalék, de összesen évi 100 ezer forintot lehet ilyen címen leírni az adóból - olvasható a Klubrádió honlapján . Vagyoni típusú adó lesz a cégautó adója, amelynek összege 1600 köbcentiméter hengertérfogat alatt 7 ezer, afelett pedig 15 ezer forint havonta.

A költségvetést megalapozó törvénycsomagnak megfelelően a 62 év alatti nyugdíjasok nem kapnak jövőre 13. havi nyugellátást és a többiek is csak havi 80 ezer forintot legfeljebb. A családi pótlék összege alig emelkedik: az egygyermekeseknek egyáltalán nem, a többieknek 100 vagy 200 forinttal. A csomag rendelkezik a közszférában dolgozók illetményének befagyasztásáról és a 13. havi fizetés megvonásáról is.

Vélhetőleg az adócsomag legnépszerűbb intézkedése az örökösödési illeték részleges eltörlése: 20 milliós öröklési értékig nem kell majd illetéket fizetni az egyenesági leszármazottaknak. A parlamenti képviselők február 1-jétől 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.