BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlag magyar ajándék – Hat-hét embernek, 30 ezer forintért

Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire - derül ki abból az elemzésből, amelyet a MASMI Hungary Piackutató Intézet végzett a Népszabadság felkérésére. A karácsonyi kiadásokon azok spórolnak, akik már tudják, hogy jövedelmük bizonytalanná válik vagy bizonyosan csökkenni fog.

Az embereket intenzíven foglalkoztatják a gazdasági-pénzügyi válsággal kapcsolatos hírek, események. A MASMI Hungary Piackutató Intézet által a Népszabadság felkérésére végzett felmérés szerint elenyésző, mindössze 0,6 százalék azok aránya, akik - állításuk szerint - nem is tudnak a válságról. Az átlagosnál is jobban aggódnak a 40 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek és a kisvárosokban élők. Az emberek többsége tart attól, hogy a válság hatással lesz életkörülményeire.

Az utóbbi hetekben a fővárosban és 67 településen készült felmérés azt vizsgálta, miként éljük meg a pénzügyi-gazdasági válságot, milyen hatással van pénzköltési szokásainkra, s különösen az idei karácsonyi kiadásokra. A több mint ezer válaszadó egyharmada máris úgy érzi, vagy legalábbis úgy tudja, hogy anyagi helyzete romlik.

Miközben a válaszadók háromnegyede arra számít, hogy anyagi helyzete a válság miatt romlani fog, 60 százalékuk állítja, hogy máris visszafogta kiadásait, s csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy az utóbbi egy-két hónapban komolyabban spórolni kezdett. Ám a pesszimista várakozások és a pénzkiadások csökkentésének mértéke között így is szoros összefüggés tapasztalható.

A magyarországi felnőttek általában 6-7 embernek vesznek karácsonyi ajándékot, s erre összesen 30 ezer forint körüli összeget szánnak. A költekezés mértéke összefüggésben áll a jövedelemmel és az iskolai végzettséggel. A válsággal kapcsolatos pesszimista várakozások ellenére, mindössze az emberek negyede tervez szerényebb karácsonyi ajándékozást a tavalyinál, és 14 százalék azok aránya, akik jelentősen lefaragtak tervezett kiadásaikból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.