BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az emberek többsége nálunk nem tudja, mi az a válság!"

Magyarország különbözik is meg nem is a többi európai országtól. Az emberek többsége nálunk nem tudja, mi az a válság! Vagy azért, mert még nem élt át válságot, vagy azért mert ha át is élt, azt mondták Neki, hogy az nem válság! – elemez Vadász Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke.

Úgy vélem mi még csak a helyes kérdések megfogalmazásánál tartunk, a válaszok messze a homályban. Pedig a világ már alaposan elemezte a történteket, és születőben vannak a megoldások - nem egyféle, sokféle! – írja Vadász Péter a Népszabadságban megjelenő elemzésében.

A szabályozás hiánya, illetve hibái túlzott likviditást teremtettek a világ pénzpiacain. Úgy akartak magas hozamokat elérni, hogy nem mérték fel a valós veszélyeket. A pénzpiacok hibás működése súlyos következményekkel járt: rendíthetetlennek hitt hatalmas bankok omlottak össze, emberek milliói veszítették el megtakarításaikat, felfújt értékű ingatlanok váltak eladhatatlanná világszerte, vállalatok tőkéje rogyott a korábbi töredékévé, autógyárak küldték el dolgozóik tízezreit. Kormányok sora értette meg napok alatt, hogy változtatni kell, szigorúbban kell szabályozni és ellenőrizni a pénzügyi világot.

Az EU országai most "összekaparnak" egy GDP-jük 1,2 százalékának megfelelő - hatalmas - összeget, hogy egyeztetett és összehangolt lépésekkel jussanak túl a válságon, vagy legalább enyhítsék azt. Van, ahol a bankok tőkeellátását növelik, van, ahol áfát csökkentettek, van, ahol a tb-befizetéseket csökkentik, van, ahol az autóvásárlóknak adnak állami kedvezményeket.

Sokak véleményével ellentétben az állami beavatkozás nem azt jelenti, hogy el kellene vetni a nyitott gazdaság alapelveit. Világos és közös szabályokkal kell és lehet ösztönözni a gazdaság szereplőit a megújulásra, az innovációra, új technológiák alkalmazására.

Mi a helyzet Magyarországon? A válság - természetesen - minket is elért. Félő, hogy a hatása, ismert gyengeségeink miatt, nálunk hosszabb és erősebb lesz, mint sok európai országban. Ugyanakkor politikusaink jó része nem tudja és nem akarja megérteni, hogy a gazdaság szereplői és csakis a gazdaság szereplői, a vállalkozók ránthatják ki gazdaságunkat a recesszióból azzal, hogy termelnek, beruháznak, exportálnak, kutatnak, fejlesztenek, értékesítenek, és folyamatosan mutatják, hogy már a recesszió utáni időkre készülnek. Az állam szerepe a továbbiakban is "csak" az lehet, hogy helyreállítja a normális állapotokat pl. a pénzpiacokon, de nem vezetheti az általa megmentésre ítélt bankokat és vállalatokat – véli Vadász.

Magyarország különbözik is meg nem is a többi európai országtól. Az emberek többsége nálunk nem tudja, mi az a válság! Vagy azért, mert még nem élt át válságot, vagy azért mert ha át is élt, azt mondták Neki, hogy az nem válság! Most ízlelgetik a recesszió és likviditás szavakat. Sokan, túl sokan hisznek az állam mindenható szerepében, és elsősorban az állam hiszi ezt!

Sajnos, vagy nem sajnos, az állam nem mindenható. A legkézenfekvőbb intézkedések tervét is elfújja egy tüntetés, vagy egy sztrájkfenyegetés szele, ha a kormányzat nem tudja megértetni intézkedései lényegét, ha nem képes enyhíteni a gazdálkodók terheit, ha nem találja meg a módszert a bankokban fekvő pénzek megmozdítására.

A politikusok egymás torkát harapdálják, nem véve tudomásul, hogy ennek most nincs itt az ideje. Nincs közös szándék a közösen vállalható megoldásokra. Az üzleti élet szereplőinek és szervezeteinek figyelmeztetése süket fülekre talál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.