BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdekes "APEH-trükk" az áfa-visszatérítésekkel kapcsolatban? A hatóság cáfol

Könyvelői feltételezések szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH)adminisztratív eszközöket vet be azért, hogy csak jövőre kelljen kifizetnie az idei áfa-visszatérítések egy részét - írta a szombati Magyar Nemzet. Az APEH szóvivője cáfolta a felvetést.

A lap információi szerint az adóhatóság felsőbb utasítás alapján azért folyamodik a trükkös megoldáshoz, hogy több tízmilliárd forintnyi visszautalandó adó az államkasszában maradjon, s így kisebb legyen a költségvetés hiánya. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnökségi tagja a lapnak azt mondta: az APEH egy jogi kiskaput használi.

Így az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban kötelezik hiánypótlásra a revizorok az ellenőrzött adózót. Ezzel a módszerrel az APEH a 30 vagy 45 napos határidőket 110-120 napra is kitolhatja - tette hozzá.

Az adóhatóság szóvivője a Magyar Nemzetnek határozottan cáfolta, hogy a hivatal akadályozná az áfa-visszatérítések kifizetését. Az utalások folyamatosak - húzta alá Bakonyi Ágnes. A napilap emlékeztetett arra, hogy 2004 őszén Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszter döntésével egyszer már lassították a visszaigényelt áfa kifizetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.