BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Függesszék fel a kamatadót - javasolja a MGYOSZ elnöke

Fontos a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) féléves működése során az adminisztrációs terhek, illetve a bürokráciacsökkentés terén elért eredmények – jelentette ki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a GEF idei utolsó ülését követően.

Példaként említette az új közbeszerzési, illetve közigazgatási eljárásról szól törvényeket. Emellett, hogy kötelezték az önkormányzati és az állami szerveket a késedelmi kamatok fizetésére, s egyszerűsítették a TEÁOR számokat, valamint a napokban elkészül az új telephely engedélyezésről szóló szabályozás is. A miniszter szerint ez előrelépés.

Ezenkívül az ülésen áttekintették a gazdasági válságkezelés intézkedéseit is. Már elérhető 10 millió forintig 10 évre a mikrohitel, az Új Magyarország beruházási hitel 100 millió forintig, az Új Magyarország hitelgarancia-program szintén 100 millió forintig, az MFB agrárhitelei, valamint a plusz garanciák, illetve a Széchenyi-kártya kamattámogatásai a duplájára nőttek. Januártól elérhető lesz továbbá az Új Magyarország forgóeszközhitel a rövidlejáratú hitelekre. Bajnai kiemelte: az 1400 milliárd forintos csomagból már most, illetve január során 700-800 milliárd elérhető lesz a vállalkozások számára.

Likviditás szűke van, ezért szükség van a bankok likviditásbővítésére, ugyanakkor fontos, hogy cserébe a kis- és középvállalkozások finanszírozásában részesedést vállaljanak – közölte Futó Péter, a GEF társelnöke, az MGYOSZ elnöke. Fontosnak nevezte a többi között, hogy ideiglenesen felfüggesszék a 250 ezer forintos készpénzfizetési korlátot, illetve a kamatadót, mert ezek most negatívumok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.