BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány 150 milliárddal kedvez az építőiparnak

A beruházási, fejlesztési támogatásban részesülő vállalkozások a jövőben a támogatás 40 százalékának megfelelő előleget már a szerződéskötés után, 15 napon belül kézhez kapják – erről határozott szerda délelőtti ülésén a kormány.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatóján közölte: ezzel a jogszabály-módosítással a következő hetekben több mint száz milliárd forintnyi támogatás áramlik át a vállalkozásokhoz, a civil szervezetekhez, valamint az önkormányzatokhoz. A könnyítés visszamenőlegesen is érvényesíthető, vagyis azok a vállalkozások sem maradnak le erről a lehetőségről, akik már lehívták a támogatás egy – 40 százaléknál nyilván kisebb – részét. A cégek az ünnepek utáni hetekben kapják meg az erről szóló értesítéseket.

A könnyítés elsősorban az építőipari vállalkozások életét könnyíti meg, a számukra biztosított 100-150 milliárd forint az építőipar egy havi teljesítményének felel meg – érzékeltette az összeg volumenét a kormányfő.

Az új lehetőségnek ugyanakkor két típusa lesz: a gazdaság élénkítését szolgáló beruházásoknál él a 40 százalékos előleg, míg az önkormányzatok esetében ez a mérték 25 százalék lesz, és életbe lép egy 300 millió forintos limit is. Az új megoldás előnye, hogy a finanszírozási nehézségekkel küszködő bankok kikerülnek a rendszerből, és az állami támogatás közvetlenül jut el a vállalkozásokhoz – magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.