BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vállalkozást segítő javaslatokat tett a PwC

A vállalkozások működőképességének, likviditásának és beruházási kedvének a megőrzését elősegítő adójogszabályok bevezetésére tettek javaslatot tegnap a négy nagy tanácsadó cég egyikének, a PricewaterhouseCoopersnak (PwC) a vezetői, igaz, a tervek szerint csak átmeneti jelleggel.

Jelenleg egyeztetnek a gazdasági szervezetekkel, majd eljuttatják a kormánynak a módosítási javaslataikat, amelyek alaptézise: csak egyes szabályok enyhítésével kerülhető el, hogy a gazdasági válság hatására tömegesen szűnjenek meg munkahelyek.

A kormány korábban három célt tűzött ki a 2009-es adóváltozásokkal kapcsolatosan: a versenyképesség javítását, a fehéredés elősegítését, valamint a rendszer egyszerűsítését – emlékeztetett Erdős Gabriella, a PwC cégtársa a vállalat éves adókonferenciájának a keretében tartott tájékoztatón.

Hozzátette: a fehérítés gőzerővel folyik, biztatók az egyszerűsítés irányába tett lépések is, ám a jövő évi adómódosítások egyáltalán nem érintik az adóalapokat és -értékeket, s nem csökkentik az általános adóterheket sem.

A PwC ezért egyebek mellett javasolja a veszteségelhatárolással kapcsolatos szabályok egyszerűsítését, az állami támogatások és a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének fejében támasztott feltételek enyhítését, valamint további, átmeneti jellegű egyszerűsítéseket és könnyítéseket.

Az általuk szükségesnek ítélt lépések között szerepel az, hogy elnyert pályázatokért cserébe a létszám vagy az árbevétel növelésére tett vállalások határidejét hosszabbítsák meg. Ezeknek a teljesítése ugyanis igen megnehezedett a jelenlegi körülmények között, és mindez nem a vállalkozások hibája.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.