BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változnak a horvát jogszabályok - a magyar utazókat is érintik

Egyszerűbbé válik az ingatlanvásárlás a külföldiek számára, módosulnak az élelmiszer-beviteli szabályok és változik az idegenforgalmi törvény - ezek azok a várható jövő évi horvátországi változások, amelyek az évente Adriára utazó mintegy 400 ezer magyar állampolgárt is érintik.

Február elsejétől módosul a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozó törvény - tájékoztatta az MTI-t Pék Miklós zágrábi főkonzul. A jelenleg hatályos jogszabályok csak minisztériumi engedéllyel tették lehetővé a lakóingatlanok megvásárlását, ezért többnyire jogi személyek nevére jegyeztek be tulajdonjogot. Az európai uniós jogharmonizáció kapcsán módosított törvény februári életbelépését követően külföldi állampolgárok mezőgazdasági földterület és erdő kivételével megkötések nélkül szerezhetnek ingatlan tulajdonjogot.

Ezt követően nem kell engedélyt kérni, hogy valaki a megvásárolt ingatlannak ne csak birtokosa, hanem valódi tulajdonosa is lehessen. Ugyancsak az év elején várható, hogy újból módosulnak az élelmiszerek beviteli szabályai, amelyeket a 2008-as turisztikai szezon kezdetén néhány napra bevezettek, de a külföldieket hátrányosan érintő módosításokat gyorsan el is halasztották. A horvát mezőgazdasági minisztérium az állategészségügyi körbe tartozó szabályok szigorítását, vagyis a hús- és tejtermékek legkisebb mennyiségű bevitelének tilalmát akkor az uniós jogharmonizációval indokolta.

Horvátország éppen a legnagyobb számban az uniós tagállamokból érkező nyaralók ellen is ugyanolyan szigorú rendelkezéseket alkalmazott volna, mint az unión kívüli beutazókra. Pék Miklós ennek kapcsán kifejtette: az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyásával halasztották el az új szabályozás életbe léptetését, Horvátország akkor hat hónapos moratóriumot kapott a módosítások kidolgozására. A zágrábi magyar nagykövetségnek egyelőre nincsenek információik arról, hogy mikorra készül el a szabályok módosítása, de a hat hónap a napokban lejár, tehát várható a változás.

Ugyancsak a külföldieket érinti a horvát idegenforgalmi törvény módosítása, ami 2008 nyarán szintén többször változott. A főkonzul közölte: már a horvát parlament előtt van, és a tervek szerint az év elején el is fogadják a fiatalkorúak beutazási szabályait, illetve a külföldiek tartózkodási szabályait is érintő törvénymódosítást.

Emlékeztetett rá, hogy a 18 év alatti, szülők nélkül utazó fiatalok beléptetéséhez ma már a nagykövetség honlapjáról is letölthető, négynyelvű formanyomtatvány kitöltése is elegendő, nem szükséges a közjegyző általi hitelesítés, amelyet nemrég még előírtak a külföldiek számára.

Az uniós ajánlásokat is figyelembe vett újbóli módosításról ősszel elkészült a végleges változat, amely nemcsak a 18 éven aluliak beutazási feltételeit, de egyebek mellett a keresőtevékenységet folytatók és családtagjainak tartózkodására vonatkozó szabályokat, valamint az ingatlantulajdonnal rendelkezők tartózkodásának szabályait is rögzíti.

A horvát statisztikai hivatal (DZS) weblapján december végén megtalálható idegenforgalmi összesítés szerint 2008 első tíz hónapjában 366.857 magyar turista érkezett az országba, ahol 1.925.504 vendégéjszakát töltöttek. A magyarok beutazási és tartózkodási adatai három százalékkal csökkentek 2007 hasonló időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.