BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak az a kérdés, mekkora lesz az áfaemelés

Az állami kiadások lefaragásából és áfaemelésből fedezett élőmunkateher-csökkentés – ez az irányvonal tűnik a legesélyesebbnek a következő hónapokban esedékes adómódosítások terén.

Erre utal, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap úgy fogalmazott: csak a kiadások csökkentésével nyílik mód a gazdaság növekedését fékező adó- és járulékteher lefaragására. Hozzátette: az adók jelentős mértékű csökkentésére nincs lehetőség, hiszen ezzel veszélybe kerülne az államháztartás finanszírozhatósága, el kell azonban indítani egy a foglalkoztatás növekedését elősegítő adóreformot.

Már nem is az a kérdés, hogy lesz-e áfaemelés, hanem az, hogy mekkora lesz a mértéke – fogalmazott lapunknak több adószakértő. A lehetőségek között 23 vagy 25 százalékos adóteher, s bizonyos termékek esetében kedvezményes kulcsok bevezetése szerepel – vélte Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Ha a jelenlegi 20 százalékos adót 23 százalékra növelnék, az lapunk számítása szerint több mint 200 milliárd forintos bevételt generálna, a 25 százalékos áfa azonban már mintegy 350 milliárdot. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az alacsony inflációs várakozások ellenére 5 százalékpontnál nagyobb emelésre biztosan nem kerülhet sor, hiszen már ez is közel 3 százalékpontot „rak rá” a pénzromlás ütemére. Emlékezetes: a tavaly született adócsomagok jó részében is szerepel az áfaemelés gondolata, többek között erre tett javaslatot László Csaba, a KPMG cégtársa is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.