BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérné Kínába menni dolgozni? Hol mennyit az átlagfizetés?

A Mercer a 2008-as évre nézve is elkészítette nemzetközi munkabér összehasonlító táblázatát. A szervez a fizikai munkás, technikus, csoportvezető, irodai alkalmazott és igazgató munkakörökben veti össze a béreket.

A Mercer a jövedelem számításakor a prémiumokat és a változó értékeket is figyelembe véve veszi tekintetbe az éves nettó bért, ez alapján rangsorolva az országokat. Az eredmény érdekes: eszerint egy magyar irodai alkalmazottnak vagy mérnöknek megérné Kínában dolgoznia, hol a 2008-as átlagbér 28 121 euró volt, szemben a magyarországi 19 685 euróval. Az igazgatói poszton a különbség még nagyobb: a kínai kollégák mintegy 18 ezer euróval keresnek többet évente, mint a magyarok.

Az bizonyára nem hat meglepetésként, hogy a német, spanyol és belga bérek nagyságrendekkel magasabbak a hazai jövedelmeknél. Míg idehaza egy csoportvezető 13 ezer eurót visz haza évente, addig a fenti országokban ez az összeg 42 ezer, 40 ezer, 35 ezer euró.

Összességében minden poszton béremelés történt az elmúlt évben – összegez a Le Figaro, az országok közti különbségek a legmagasabban kvalifikált állásoknál a leghangsúlyosabbak. Tavaly a spanyol munkaadók bizonyultak a legbőkezűbbnek, felülmúlva a brit cégeket. Kérdés, hogyan alakul az idei év, tekintettel a válságra. Bruno Rocquemont, a Mercer elemzője úgy véli: a leépítéseket ellensúlyozzák majd a krízis megoldására szerződtetett menedzserek, a piacnak továbbra is szüksége van értelmiségi munkaerőre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.