BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi történt a mai Nabucco-csúcson?

A keddi budapesti Nabucco-csúcs legnagyobb eredményének azt nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hogy a projekt kimozdult a több éve tartó holtpontról. A résztvevők a gázvezeték előfinanszírozásáról nem egyeztek meg, az Európai Unió energiaügyi biztosa szerint az Európai Bizottság szerdán dönthet arról, támogatja-e 200-300 millió euróval a program indulását.

A biztos szerint a vezetéken a tervezett 2013 helyett csak 2015-ben indulhat meg a szállítás. Bayer Mihály Nabucco-nagykövet is megerősítette: nem lehet kizárni a "minimális" csúszást, de mint kiemelte, a tanácskozáson minden várakozást felülmúlt a vezeték melletti erős politikai elkötelezettség és kiállás.

A magyar kormányfő a csúcs záró sajtótájékoztatóján elmondta, a részt vevő országok mindent megtesznek azért, hogy június közepéig elfogadják a kormányközi megállapodást. Ezt követően pedig megkísérelnek előzetes megállapodást kötni a forrásországokkal. Gyurcsány Ferenc közölte, arra törekednek, hogy az unió a Nabucco-programot a legfontosabb programjai között szerepeltetve azt finanszírozza is, első, induló lépésként legalább 200-300 millió eurós összeggel.

A miniszterelnök további célnak nevezte, hogy a Nabucco-projekt összességében kétmilliárd euró uniós támogatást kapjon. Kifejtette, még létezik az európai energiai vasfüggöny, amelyet le kell bontani. Arról is szólt, hogy a Nabucco nem tisztán üzleti projekt, hanem egy nagy, közös európai vállalkozás.

A konferencián, amelyen 12 ország állam-, illetve kormányfői, szakminiszterei, továbbá nemzetközi szervezetek, pénzintézetek vezetői vettek részt, minden résztvevő úgy nyilatkozott, hogy elkötelezett a projekt mellett.

Andris Piebalgs, az unió energiaügyi biztosa úgy vélte, minden feltétel megvan ahhoz, hogy 2015-ben meginduljon a gázszállítás a nemzetközi vezetéken. A biztos szerint szerda délutánra megszülethet az Európai Bizottság döntése arról, kaphat-e 200-300 millió eurós támogatást a Nabucco-projekt. A kétmilliárd eurós támogatásról elmondta, erre nincs szükség, hiszen a Nabucco-konzorciumban részt vevő hat cég képes előteremteni a szükséges tőkét.

Bayer Mihály Nabucco-nagykövet az MTI-nek a konferenciát követően azt nyilatkozta, nem lehet kizárni, hogy "minimális" csúszás lesz a Nabucco-projekt megvalósulásában, a budapesti csúcs azonban nagyon sokat lendített az ügyön. Hozzátette, a Nabucco-konzorcium anyagaiban már 2013-2014-re teszik az indulást. A nagykövet szerint a csúcson minden várakozást felülmúlt az erős politikai elkötelezettség és kiállás a projekt mellett.

Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke a találkozón elmondta, a projekt 25 százalékát is hajlandóak finanszírozni. Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke kijelentette, elvben készek részt vállalni a finanszírozásában, de látni szeretnék az aláírt kormányközi megállapodást és a beruházásokkal kapcsolatos szerződéseket. A pénzintézet elnöke a tanácskozás után az MTI-nek azt mondta, a Nabucco- konferencia felgyorsította az erőfeszítéseket, hogy a résztvevők egyezségre jussanak a projektről.

Reinhard Mitschek, a Nabucco-konzorcium ügyvezető igazgatója szerint nem a finanszírozás az igazi kérdés, hanem a jogi keretek és a gázforrások meghatározása. A csővezeték költsége a legújabb számítások szerint elérheti a 9-10 milliárd eurót.

Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke elmondta, országa mindig is támogatta a Nabucco-projektet. Kifejtette, Azerbajdzsánnak nincs szüksége pénzügyi támogatásra, ám mindig fontosnak tartotta, hogy megbízható szállító legyen, s ilyen lesz a jövőben is.

Nika Gilauri, Grúzia első miniszterelnök-helyettese kifejtette, országa teljes mértékben kiáll a Nabucco-projekt mellett, s megbízható szállító lesz.

Mirek Topolánek, az unió soros elnökségét betöltő Csehország miniszterelnöke azt emelte ki, hogy a vezeték megépítése a kontinens biztonságát és békéjét is szolgálja. Szorgalmazta, hogy az unió a projekttel összefüggésben mutassa meg, közös energiapolitikában gondolkodik, gyorsan és összehangoltan tud cselekedni. Hangsúlyozta, hogy a Nabucco nem oroszellenes projekt, Európa a saját érdekében építi meg a vezetéket.

Az Európai Bizottság elkötelezett a projekt mellett - hangsúlyozta Jose Manuel Barroso, a Bizottság elnöke a csúcsra küldött üzenetében. Utalt az év elején kialakult gázválságra és köszönetet mondott Magyarországnak az e helyzetben tanúsított szolidaritásáért.

Szameh Fahmi egyiptomi olajipari miniszter szerint a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság hatása érezhető a földgáz- és kőolajiparban is, a vállalatok tervezett projekteket halasztanak el. Ezért szükség van a kormányok és a pénzintézetek támogatására - mondta.

Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök felszólalásában úgy vélte, a megvalósulás fontosabb mint az, hogy mikor térül meg a beruházás. Hilmi Güler török energiaügyi miniszter elmondta, hogy Törökország első lépésben a jelenlegi hálózatával is ki tudja szolgálni belső igényeit, ám ettől függetlenül elkötelezett a Nabucco-projekt mellett.

Matthew Bryza, az amerikai elnök megbízottja, helyettes külügyi államtitkár elmondta, stratégiailag fontosnak tartják a projektet Európa számára, s bár közvetlenül az Egyesült Államok nem érintett benne, támogatják a megvalósulását.

A csúcstalálkozó résztvevői nyilatkozatot fogadtak el, amely egyebek mellett bátorítja a közvetlen külföldi tőkeberuházásokat a forrás- és tranzitországokban, valamint sürgeti az érintett felek közötti hatékony energetikai partnerségi együttműködés kialakítását.

A Fidesz szerint a Nabucco-konferencia üzenete az, hogy a kormány is belátta a gázvezeték elsődlegességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.