BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótadó a szerencsejátékok szenvedélybetegeinek ellátására - Londoni tervek a kigyógyításról

Londonban a pénzügyminisztérium olyan terveken dolgozik, amelyek nyomán évi 5 millió font sterling összegű pótlólagos adót szednének be a fogadóirodáktól, a játékok áldozatává vált szenvedélybetegek gyógyítására.

 Az esedékes összegeket várhatóan forgalomarányosan vetik ki az érintett cégekre. A káros fogadási szenvedélyüktől szabadulni képtelenek kezelésére korábban egy önkéntes befizetési sémában állapodtak meg, a pénzt pedig jótékonysági-egyesületi formában jutatták el a rászorulók ellátását végző intézményekhez.

Az idő elteltével azonban bizonyossá vált, hogy a szerencsejáték-ágazatban tevékenykedő cégeknek alig harmada volt hajlandó fizetni. Különösen a kisebb vállalkozások maradtak távol a közterhek adott formájának vállalásától. A hozzájárulásokból tavaly összejött ugyan 3,3 millió font sterling, ami azonban elmaradt a 4,5 milliós kiadási előirányzattól. A pénzügyminisztérium vállalta, hogy a különbözetet tavalyra megtéríti az elosztással foglalkozó intézményeknek. Az idén 5 millióra lenne szükség, az összeget 2011-ig 7 millióra kellene növelni.

A tervezés során a pénzügyminisztérium továbbra sem akar lemondani az önkéntes hozzájárulás elvéről, a készülő szabályozás azonban előirányozza olyan biztosítékok alkalmazását, amelyek megszűntetik a kibúvókat. Főleg a tengerparti településeken és az üdülőközpontok árkádjaiban tevékenykedő kisebb irodák körében szeretne nagyobb fizetési hajlandóságot elérni a kormány.

Fokozza a beszedés nehézségeit, hogy az utóbbi időben gomba módra kezdtek terjedni az internetes szerencsejáték vállalkozások, amelyek tevékenységét fölöttébb nehéz ellenőrizni. A befolyó pénzt a problémássá vált esetek kutatására, a rászorulók nevelésére és gyógykezelésére fordítanák.

A kormányt a fellépésben az a felismerés vezeti, hogy sok szerencsejátékoson elhatalmasodott a szenvedély, és speciális kezelés nélkül visszafordíthatatlan függőség alakul ki, ami teljesen romba tud dönteni egzisztenciákat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.