BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd forinttal több az adókülönbözet

Sikeres évet zárt 2008-ban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az ellenőrzések száma ugyanis a 2007-es 246 ezerről 318 ezer közelébe emelkedett tavaly.

A megállapított adókülönbözet a 2007-es 357 milliárdról tavaly 468 milliárdra nőtt – mutatott rá a szervezet hétfő délelőtti tájékoztatóján Szikora János, az APEH elnöke. Hozzátette: az is igaz, hogy a működő cégek hátralék-állománya 2008-ban sem csökkent, sőt, a 2007. évi 559 milliárdról 575 milliárdra emelkedett. Ezen belül az egy millió forintot el nem érő hátralékok összege 123,4 milliárd forintot tesz ki, ami több mint egy millió adózó tartozását fedi le.

Az adóalanyok száma tavaly több mint negyedével, 1,5 millió fölé emelkedett, ez javarészt annak köszönhető, hogy mintegy 245 ezer olyan magánszemély jelentkezett be az APEH-hoz, akik korábban nem rendelkezett adószámmal. Eközben azonban az egyéni vállalkozók száma tízezerrel csökkent.

Az APEH tevékenységére jellemző, hogy a hivatal tavaly közel 600 ezer igazolást adott ki, több mint tízezer adószámot függesztett fel, közel 65 milliárd forintnyi késedelmi pótlékot állapított meg, miközben az év folyamán összesen közel 8,2 millió adózó folyószámláját vezette. Szikora János rámutatott: az e-bevallás aránya folyamatosan növekszik, a bankkártyás fizetés lehetőségével ugyanakkor egyelőre az adózók elenyésző része él.

A tájékoztatón kiderült: tavaly közel 43 ezer gazdasági társaságot alapítottak, az APEH e vállalkozások ötödénél folytatott le vizsgálatot. A közel 8 ezer ellenőrzés során összességében 760 esetben kellett felfüggeszteni az adószámot, és a revizorok mintegy 24,5 milliárd forintnyi mulasztási bírságot szabtak ki.

A 2009-es évvel kapcsolatosan az APEH vezetése közölte: az új irányelvek közzétételére két héten belül kerül sor, a jogszabály-módosítások alapján azonban az már tudható, hogy az adózók ellenőrzése során az APEH az idén szigorúbb adóbírságokat róhat ki, ugyanakkor bővül a mulasztási bírság és az adószám-felfüggesztés alkalmazási köre is. A revizorok ellenőrizhetik, hogy a napi készpénz záró állomány nem lépi-e túl a törvényi limitet, és az idén már bírságolhatók lesznek a 250 ezer forintnál magasabb értékű készpénzes kifizetések.

Az adózók számára ugyanakkor jó hír, hogy egyszerűbb lett jónéhány bevallás, és tovább bővül az elektronikus adóhatósági szolgáltatások köre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.