BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bundestag elfogadta az újabb élénkítő csomagot

A német alsóház ma elfogadta a második – ez alkalommal 50 milliárd eurós – gazdaságélénkítő csomagtervet, amelyet a felsőház várhatóan egy héttel később fog jóváhagyni.

Tavaly a berlini kormány egy 30 milliárd euró körüli fiskális programot indított – amelynek elsősorban a lakossági keresletet és az építőipari tevékenységet kellett volna serkentenie, de utóbb elégtelennek bizonyult. Peer Steinbrück pénzügyminiszter rámutatott, hogy az eddigi összes intézkedést egybevéve kijön egy a GDP körülbelül 4 százalékra rugó intézkedés-csomag, aminek mindenképpen éreztetnie kell a hatását. A politikus óvott attól, hogy pesszimista nyilatkozatokkal „tönkrebeszéljék” a kilábalás lehetőségét.

Az előző programmal szemben most – a franciák hasonló tervével egybevágóan – a beruházások dominálnak. A jóváhagyott csomag szerint mintegy 17 milliárd euró körüli összeget költenek az infrastruktúra fejlesztésére. Az elköltendő pénzből jut az igazgatás mindhárom – szövetségi, tartormányi és kommunális – szintjére. Jelentős összeget fordítanak utak, a vasút, kórházak építésére-korszerűsítésére, városi rehabilitációra, gyermekintézmények, iskolák és egyetemi létesítmények felújítására, emellett jelentős tételt különítettek el a gyors internet hálózatának lefektetésére. Mindennek azonban óriási ára van a makrogazdasági egyensúlyt illetően, mert az idei évre előzetesen tervezett 18, milliárd eurós költségvetési hiány megugrik, és várhatóan megközelíti a 37 milliárd eurót.

A tervet a nagykoalíció pártjai – a konzervatív uniópártok és a szociáldemokraták – egyaránt megszavazták. Az ellenzéki szabaddemokraták vezetője, Guido Westerwelle viszont céltalannak és csalódást keltőnek minősítette a programot. A Zöldek pártja, és a keményvonalas baloldali „Linke” formáció a szociális igazságosság jegyeit hiányolta a csomagból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.