BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A kormány egyébként sem felelős a magánszektor kockázataiért"

A tartalékok veszélyes apadása és az üzleti szféra folytatódó zavarai közepette az orosz kormány a makrogazdasági stabilitás – és ennek részeként a bankrendszer – védelmét állította a céljai középpontjába.

A bankok megmentésére a pénzügyminiszter kilátásba helyezett egy újabb, 40 milliárd dollárnak megfelelő összegű segélycsomagot. A váltás egyúttal azt jelenti, hogy a kabinet kezd lemondani a termelő és szolgáltató szektor vállalatainak teljes körű védelmét célzó tervekről. Moszkvában most olyan hangok hallatszanak, hogy a cégeknek meg kell barátkozniuk a csődök gondolatával.

A Neue Zürcher Zeitung idézi Igor Suvalov miniszterelnök-helyettest, aki kijelentette, hogy a „csillogás évei elmúltak”, az idén nulla növekedésre vagy enyhe visszaesésre kell számítani. A Fitch szerint a tőkekiáramlás a tavalyi utolsó negyedévben elérte a 94 milliárd dollárt, az orosz valutatartalékok a múlt nyáron látott csúcsszintjükhöz képest 210 milliárd dollárral csökkentek, és jelenleg mintegy 385 milliárd dolláron állnak. Az új célrendszer szerint az elsődleges feladattá a még megmaradt tartalékok fokozottabb védelme vált, a második helyen áll a pénzügyi szektor védelme, harmadikként pedig stratégiai jelentőségű nagyvállalatokat szeretnének életben tartani.

Ez utóbbiak közé sorolják a katonai ipari üzletág és a szénhidrogén-szektor nagyvállalatait, a vasutat és az áramszolgáltatókat, amelyek beruházásai továbbra is prioritást élveznek. Az orosz pénzügyminisztérium eredetileg azt tervezte, hogy 260 iparvállalat megmentésére teljes körű fizetési garanciákat ad ki, Moszkvának azonban meg kellet győződnie arról, hogy ezt csak a makrogazdaság stabilitásának rovására tehetné, ezért feladta az elképzelést.

A bankrendszer védelmére szánt, újabb 40 milliárd dollárnyi összegről Alekszej Kudrin pénzügyminiszter – egy londoni nyilatkozatában – elmondta, hogy gondosan kimérve utalják ki a pénzt, nem fogják az adófizetők pénzét szórni, „a kormány egyébként sem felelős a magánszektor kockázataiért”. A miniszter nyilatkozatát kommentálva a Telegraph rámutat az orosz gazdaság egy rejtett gyengéjére: az ottani vállalati szféra egy 500 milliárd dollár körüli, összesített, külföldi adósságállományt halmozott fel, ebből egy 140 milliárd dolláros hányad törleszthetősége erősen kétségessé vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.