BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány segítségét kérik az innovatív gyógyszergyártók

A kormány segítségét kéri a forint gyengülése miatti veszteségek miatt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - írja a Napi.

A lap pénteki számában idézett szakértői vélemény szerint nem járható út a jelen helyzetben az áremelés, ami kézenfekvő megoldás lenne annak a problémának a kiküszöbölésére, hogy a külföldi gyógyszergyártók 255 forint körüli euró árfolyammal kalkulálva kötöttek szerződéseket.

A szabadáras gyógyszereknél ennek piaci gátja van, a vényköteleseknél pedig a költségvetés helyzete nem teszi valószínűvé, hogy az állam hozzájáruljon ehhez. Az egyesület ennek tudatában kétféle javaslatot tesz a kormányzatnak.

Az egyik szerint a támogatás arányában fizetett 12 százalékos különadóból, illetve az orvoslátogatói díjból kaphatnának visszatérítést, ha a forint árfolyama tartósan ilyen gyenge marad. A másik javaslat egy olyan mechanizmus lenne, amely bizonyos árfolyamhoz kötötten automatikus jogot adna a gyártóknak az áremelésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.