BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria aggódik kelet-európai hitelkihelyezéseiért

Minden Kelet-Európában hitel formájában kihelyezett ötödik euró osztrák bankoktól származik, összesen 230 milliárd euró összegben - írja a bécsi Die Presse.

Ezért Ausztria kétségbeesetten igyekszik Kelet-Európa részére egy banki segélycsomagot megszerezni, mert veszélyben látja kelet-európai elkötelezettségét.

Ez pedig már az osztrák bankok részére is veszélyt jelent - mutat rá a befolyásos osztrák lap. Ha az osztrák adófizetőknek kellene helyt állniuk a 230 milliárd euróért, ez a 8 millió lakosú alpesi ország mindenegyes polgára részére 28.750 eurót jelentene.

A Die Presse szerint szakértők abból indulnak ki, hogy "legrosszabb esetben" e kölcsönök 5-10 százaléka eshetne ki. Ez az összeg akár 23 milliárd euró is lehetne, vagyis olyan összeg, amelyet az osztrák bankok egyedül képtelenek lennének viselni.

Az egyes országoknak nyujtott hitelek, kölcsönök felsorolása

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.