BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: Nem minden tényezőben áll tragikusan az ország

Leszakadtunk versenyképességben valamennyi jelentősebb gazdasági térséghez képest az EU-csatlakozás óta - derült ki a legfrisebb Versenyképességi évkönyvből.

Még idén el kell kezdeni alapvető szerkezeti reformokat Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint, mert a válság mellett továbbra is megvan a korábban kialakult nemzetközi versenyhátrányunk. A miniszter a GKI és a Microsoft közös kiadványának bemutatójára összehívott szakmai találkozón. A versenyképesség terén a legsúlyosabb gondot a korrupció és a feketemunka nagy aránya mellett a rosszul ösztönző szociális rendszer jelenti – derült ki a két cég által létrehozott Versenyképességi évkönyvből. A rendezvényen részt vevők közül többen is élesen kritizálták a mostani gazdaságpolitikát, Mihályi Péter, a Közép-Európai Egyetem professzora például fenntartását fejezte ki az élőmunka terhének csökkentése és az EU-s pénzek „szórása” miatt, ezek ugyanis szerinte csak bérinflációt gerjesztenek.

A válság jól összekuszálta a szálakat, kiélezte a korábban lappangó feszültségeket, és lerövidítette a döntések időhorizontját – mondta Bajnai. Ennél rosszabb helyzetbe is kerülhetünk, amennyiben viszont képesek vagyunk megfelelő válaszokat adni a válságra, akkor jól is kijöhetünk belőle. Szerinte a gondok arra vezethetőek vissza, hogy 1998 óta minden választásnál licitálás folyik, és a választásokat nagy részben az inaktívak döntik el, ezért mindig arra megy ki a szavazás, hogy hogyan lenne még többet újraelosztani.

A potenciális növekedés eközben az elmúlt tíz évben folyamatosan romlott, jelenleg inkább már közelebb áll a két százalékhoz, mint a háromhoz. Nem minden tényezőben áll tragikusan az ország – emelte ki a miniszter, egységnyi munkaköltség alapon mért versenyképességben még mindig kiemelkedőek vagyunk. Sokat fektettek technológiába a cégek, de nem tud tovább bővülni a gazdaság a foglalkoztatás növekedése nélkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.