BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bércsökkenés volt a közszférában - Kevesebbet vittek haza az állami alkalmazottak

Decemberre lelassult a béremelkedés itthon, mert az állami alkalmazottak kevesebbet vihettek haza, mint 2007 végén. A tavalyi évre 0,7 százalékos átlagos reálbéremelkedést mért a KSH.

Még nem a recesszió hatását tükrözi a béremelési ütem decemberi lassulása, hanem a közszféra 13. havi illetményének ütemezésében volt változás.

Az éves béralakulás ugyan nem nevezhető visszafogottnak, de a külső okok miatt az előzetes becsléseknél magasabban alakuló infláció mégis alacsonyan tartotta a reálkereset emelkedését. A szolgáltatásoknál jobban emelkedett a bér, pedig a termelékenység itt sokkal kevésbé javult, mint például az iparban.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2008-ban 198 900 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 192 400 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219 000 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 7,5 százalékkal nőttek az előző évhez képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,2 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 8,4 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,9 százalék), pénzügyi tevékenység (10,9 százalék), szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (9,2 százalék), valamint a kereskedelem, javítás (8,6 százalék)gazdasági ágakban. Decemberben a bruttó átlagkeresetek 4,6 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Ezen belül a versenyszférában 7,4 százalékkal magasabbak, a költségvetés területén pedig az illetményen felüli kifizetések ütemezésének változása miatt 2,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a keresetek a tavalyinál.

Éves átlagban a költségvetési szférában 722 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 953 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 3,6 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 1,0 százalékkal emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.