Hiába vannak a kiváló termőföldi adottságok, a kelet- és közép-európai térség élelmiszeripara megrekedt a gyenge kereslet és a gyenge kínálat ördögi körében – állítja egy friss, az ENSZ Ipari Fejlesztési Szervezete koordinálásával készített elemzés. Az anyag elkészítésében hat állam – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország – több mint 400 szakembere is részt vett vagy véleményt mondott, a munkát az Európai Bizottság finanszírozta.
A tanulmány végkövetkeztetése szerint a térség élelmiszeripara nem tudott kitörni abból a zárt körből, amelyet az alacsony bérek, a drágább, minőségi termékek iránti csekély kereslet és a fejlődésre emiatt képtelen kínálati oldal fémjelez. A lakosság fogyasztási döntéseinél az ár a meghatározó tényező, és amíg ez így van, addig nem lehet arra számítani, hogy az eladók körében minőség szerinti szelekció menjen végbe. A térség szempontjából különösen lehangoló, hogy még ilyen keresleti viszonyok között is nettó élelmiszer-importőrré vált a vizsgált országok többsége.
A szakértői anyag szerint a szabályt erősítő kivételnek számít a magyar szalámi, amely azonban magára maradt, és nem tudott változtatni hazánk leszakadásán. Az elemzés külön is kiemeli, hogy a hajdan az élelmiszeriparára okkal büszke országunk termelése öt év óta csökken. A szakértők rámutatnak, a magyar élelmiszer nemcsak a többi ágazattal, hanem önmaga korábbi pozícióival szemben is hanyatlott: csökkent idehaza a piaci részesedése, gyorsan növekedett az import, teret veszített a kivitel, emiatt az évtized közepe óta negatív a mérlegünk a feldolgozott termékek forgalmában. A hazai állapotokra jellemző, hogy több nagy nemzetközi élelmiszer-feldolgozó vállalat is itthagyott bennünket.
Az elemzett hat ország közül Bulgária, Románia és Horvátország volt képes arra, hogy szakadatlanul és erős ütemben növelje élelmiszer-feldolgozó iparának kibocsátását. Az irányzatban az elemzés jelentős szerepet tulajdonít például annak, hogy a horvátok kifinomult eszközökkel védték a piacukat. Csehország és Szlovákia az erős importversenyben is fenn tudta tartani az ágazat teljesítményét, míg Magyarországon számottevő visszaesés következett be.
A gyenge vásárlóerő, az olcsóság és az erősen mérsékelt minőség ördögi köréből a kitörést a kínálati oldalon kell keresni – hangoztatják a szakemberek. A cégeknek fel kell szerelkezniük a szükséges fizikai és humántőkével, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy alkalmazni kell a feldolgozásban a legkorszerűbb technológiát, és el kell sajátítani a korszerű élelmiszer-ipari ismereteket, mert ez az ízletes, biztonságos és változatos készítmények előállíthatóságának a záloga.
Állami garancia agrárhitelekre
Szakértői szinten tárgyal az agrártárca és a Magyar Fejlesztési Bank egy az élelmiszer-ipari feldolgozóknak szánt, forgóeszköz-finanszírozást támogató, nemzeti forrásból indított és némi állami garanciavállalással megtámogatott hitelprogram kidolgozása érdekében. A konstrukció egy-két héten belül elkészülhet. Szintén a tavaszi munkák finanszírozását elősegítendő, javában zajlik az agrártárcánál az integrátor szervezeteknek szánt hitelprogram kidolgozása is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.