BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "Akkor alapvetően megoldottuk az alapgondjainkat"

A jelenlegi helyzetben minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia a kelet-európai bankok megsegítésében, beleértve a nyugati bankok anyaországait is - erősítette meg az Európai Bizottság álláspontját José Manuel Durao Barroso elnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy szó lesz e témáról a kelet- és közép-európai országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli találkozóján is, amelyet az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli értekezlete követ. 

- Minden szereplőnek vállalni kell felelősségét, így az új és régebbi tagállamoknak, a pénzintézeteknek és pénzügyi hatóságoknak, illetve az anyabankok országainak is - fogalmazott Barroso. 

-  Olyan kihívásokról van szó, amelyeket korábban az EU-ban nem tapasztaltak még, és közös uniós megközelítést igényelnek - indokolta álláspontját az elnök. Egy kérdés kapcsán hozzátette, hogy a térség valutáiról érkező legutóbbi hírek pozitívak. Szerinte ez azt is mutatja, hogy egyelőre nincs szükség katasztrófa-forgatókönyvekkel számolni. 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy fel kell hívni az európai bankok és az európai kormányok figyelmét arra, hogy felelősségük nemcsak az anyaországban és az anyabankban van: az egységes piac szellemében az anyabankoknak ugyanazokat a szabályokat, megoldásokat érvényesíteniük kell fiókjaikban is, függetlenül attól, hogy azok hol helyezkednek el. 

A miniszterelnök leszögezte, hogy a témát fel fogja vetni a hét végi EU-csúcson is, mert erről a kormányfőknek "világosan kell beszélniük". 

Az eurózóna és Nagy-Britannia bankjainak a régióban befektetett összes banki-pénzügyi eszköze nagyjából 1600 milliárd euróra rúg, ez 4-5-szöröse a régió éves nemzeti jövedelmének. Ha ezek az eszközök leértékelődnek, az eurózóna országai is bajba kerülnek, így számukra is kulcsfontosságú a kockázatok csökkentése - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Megerősítette azt a véleményt, hogy létesíteni kell egy speciális, Közép- és Kelet-Európára szóló banksegítő programot nemzetközi részvétellel. Ezt egy nagyjából 100 milliárd euró értékű alap segítené.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, hogy "jobban ki kell nyitni az európai pénzügyi intézmények ernyőjét is" az egész Európai Unió fölé, beleértve az Európai Beruházási Bankot, az Európai Központi Bankot és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot is. 

A kormányfő szerint a jelenlegi válságjelenségek kezeléséhez a fel kell gyorsítani az euróövezeti csatlakozás előkészületeit az érintett országokban, az unióban pedig a csatlakozási mechanizmust.

- A devizaválság elleni legjobb védekezés ... belépni az eurózónába - fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: ha Magyarország "jól teszi a dolgát", ez akár korábban eljöhet, "mint sokan gondolják". 

A sajtótájékoztatón Barroso elmondta, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarország helyes gazdaságpolitikát választott, hogy kezelje a magas államháztartási és külső adósságot. 

A találkozóról kiosztott sajtóanyag tanúsága szerint a miniszterelnök egyebek között arról tájékoztatta a bizottság vezetőjét, hogy "a világgazdasági válság kezelése során is egyensúlyőrző politikát folytat Magyarország, emiatt érdemi és határozott kiadáscsökkentő lépéseket tesz". Álláspontja szerint "a kiadáscsökkenést megalapozó átalakítások és az adóstruktúra átrendezése együttesen a válságot követő fenntartható növekedés feltételeinek megteremtését szolgálják".

Barroso bejelentette azt is, hogy a konvergenciaprogram pozitív értékelése nyomán Brüsszel március végén átutalja annak a 6,5 milliárd eurós középtávú, fizetésimérleg-támogatási csomagnak a második részletét, amelyről az unió tavaly döntött. 

- Nem változtak az uniós támogatás feltételei - fűzte hozzá.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a kormány fontos döntéseit határozott cselekvésnek kell követnie. Mint mondta, erre a kormányfőtől világos garanciákat kapott, mint ahogy arra is, hogy Magyarország folytatni fogja a reformok és a makrogazdasági stabilitás útját.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: mindkét fél részéről gyorsan és hatékonyan léptek a 6,5 milliárdos csomag őszi elhatározásakor. Az EU ezzel részt vett a legnagyobb pénzügyi kihívás leküzdésben, Magyarország pedig "ma nem azon országok között van, amelyek sorban állnak az uniónál".

- Akkor alapvetően megoldottuk az alapgondjainkat - mutatott rá a miniszterelnök. 

Gyurcsány Ferenc kitért arra is: Magyarország bírja az Európai Bizottság ígéretét, hogy az európai uniós forrásokat igénylő másfél tucat nagyberuházása, amelyhez eddig Brüsszel hozzájárulását kérte, mielőbb engedélyezést nyer.

Ez sok százmilliárd forintnyi beruházási lehetőséget hozhat előre - tette hozzá. 

Barroso emlékeztetett arra, hogy a gazdasági válság miatt - és az uniós szolidaritás jegyében - az EU felgyorsította a felzárkóztatási támogatások folyósítását, és ennek eredményeképpen Magyarország idén 325 millió euróval nagyobb, összesen közel egymilliárd eurónyi forráshoz juthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.