BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három régiónk a 20 legszegényebb európai között

Magyarország három körzettel (Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Alföld) is szerepel a 20 legszegényebb európai régió sorában. A mieinknél szegényebb körzetek csak Románia és Bulgária peremvidékén, illetve itt-ott Lengyelország keleti végein találhatók.

A vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP alapján a rangsort London belvárosa vezeti, utána következik Luxemburg, majd Brüsszel és Hamburg. Az első húsz között két kelet-európai körzet szerepel: Prága a 12. Pozsony és környéke a 19. helyen található, a vizsgált, összesen 271 európai régió felsorolásában.

Az EU statisztikai szervezete – az Eurostat – a 2006-os adatok felhasználásával készítette el a régiók ranglistáját, az egy főre eső GDP alapján. A számításokat vásárlóerő paritás szerint végezték el, ami bizonyos fokig tompítja azokat a különbségeket, amelyek a kereskedelmi árfolyamok alapján egyébként adódnának. Az így kapott átlag 335 százaléka jött ki London belvárosára, illetve 25 százalékon áll Észak-Kelet Románia, illetve a Szerbia és Bulgária közös határszakasza mentén fekvő, egyik bolgár körzet.

Amint a fenti táblázat mutatja, alig van jobb helyzetben a három keleti régiónk, de még ezt a képet is rontja, hogy 2006-ban Magyarország már harmadik esztendeje volt az EU-tagja, míg a két balkáni állam csak 2007-ben csatlakozhatott. Az azóta végbement változásra az Eurostat nem ad utalást, a hírekből azonban annyi ismert volt, hogy Románia számos körzete – a nemzetközi pénzügyi válság elmélyülése előtt – kifejezetten látványos fejlődést mutatott.

A tanulmány szerzői kimutatták, hogy az EU-átlag 125 százaléka felett összesen 41 régió volt található, ezek közül 8 található Németországban, 6 Nagy-Britanniában, 5 Hollandiában, négy Ausztriában, 3-3 Spanyolországban és Olaszországban. A 271 régió közül minden negyedikben azonban az európai átlag 75 százalékát sem éri az egy főre jutó GDP.

Mi – a három dunántúlival együtt – hat régióval vagyunk e szint alatt, tehát Budapestet és környékét leszámítva az egész ország ide tartozik. Az egy főre eső GDP európai átlagához képest a Közép-Dunántúl 57,6 százalékon, Nyugat-Dunántúl 63,8 százalékon, Dél-Dunántúl 42,9 százalékon áll. A lengyelek 15 körzettel, a románok héttel, a szlovákok viszont csak hárommal szerepelnek ebben a kategóriában. Szerény vigaszt nyújt, hogy ebben a csoportban van olasz és francia régió is, igaz, hogy ez utóbbinak csak a tengerentúli területei esnek ebbe a kategóriába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.