BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos a spanyol recesszió

A július-szeptemberi három hónapra kimutatott – negyedévről-negyedévre alapon számított – 0,3 százalékos GDP csökkenést, további 1,0 százalékos zsugorodás követte a tavalyi utolsó negyedévben.

A recesszió hivatalos ismérvének tekintett, egymás utáni két negyedéves visszaesést döntően a lakáspiac és az építőipari szektor, illetve az autógyártás súlyos válságából eredeztetik. A munkanélküliség elérte a 14 százalékot, ami kétszerese a 2007 előtti szintnek, és jóval meghaladja az euró-övezet átlagát.

A hanyatlásban döntő szerepet játszott a belföldi kereslet visszaesése, az egyetlen pozitívnak tekinthető mozzanat szerint a bevitel gyorsabban esett, mint az export.

A Bloomberg által idézett elemzők az idei naptári év egészére 2-3 százalékos GDP csökkenést jósolnak. A mostani, 15 éve a legsúlyosabb recesszió Spanyolországban, amelynek leküzdésén a kormány – a gazdaság méreteihez képest jelentős összegű – 90 milliárd eurós, fiskális ösztönző program végrehajtásával kíván munkálkodni. Ebből mintegy 70 milliárdot képvisel kiadások növelése. Az élénkítés nyomán azonban a GDP-arányos költségvetési hiány a monetáris unió stabilitási paktumában előirányzott duplájára, várhatóan 6 százalékra fog ugrani.

A romlás drámai mértékének érzékeltetésére a Forbes rámutat, hogy az államháztartás a 2007-es évet mintegy 2 százalékos többlettel zárta. A bruttó hazai termékhez viszonyított államadósság az évtized derekán jutott mélypontjára, amikor mindössze 40 százalékos – európai viszonylatban is fölöttébb kedvezőnek tekinthető – szinten állt.

A folyamatban lévő erőteljes deficit-költekezés hatására azonban a mutató 2011-re várhatóan eléri az 58 százalékot. Spanyolország tragédiájának azt tartják, hogy az országot egyszerre érte a hitelválság és a korábban megállíthatatlannak látszó lakásépítési hullám kifulladása, illetve az építőipar megroppanása.

A versenyszféra és a makrogazdaság egyaránt súlyos feszültségei miatt a Standard & Poor’s hitelminősítő január 19-én – egy fokozattal – leszállította az ország által korábban élvezett „AAA” kategóriájú besorolást. Hírügynökségek a hét közepén jelentették, hogy a Moody’s ugyanerre készül, miután a közleményében az euró-övezet legveszélyeztetettebb két államának minősítette Írországot és Spanyolországot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.