BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton az eurózóna gazdasági hangulatindexe

Az Ifo felmérése szerint 2009 első negyedévében ismét romlott a gazdasági klíma az Európai Unióban, amely így az adatfelvétel 1993-as kezdete óta nem mutatott ilyen negatív képet. Az index a hatodik egymást követő negyedévben mozdult lefelé.

Az Ifo-index 2009 első negyedévében 50,8-ról 45,8 pontra zuhant, az általános gazdasági hangulat 90,4 ponton áll – tudósít az AP. A jelen helyzetet értékelő indikátor a 2008 utolsó negyedévében mért 61,7 pontról 41,1 pontra csökkent.

Míg a most mért eredmények 15 éves negatív rekordot döntenek, addig a várakozások kicsivel optimistább képet festenek. Az unió várakozásai a korábbi 41,9-ről 49,6 pontra emelkedett, jelezve, hogy az eurót használó 16 tagállam kedvező fordulatra számít a következő félévben. A közös valutával fizető tagállamok idén 1,6 százalékos inflációt várnak, szemben az Európai Központi Bank 2 százalékot előirányzott rátájával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.