BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel: összefogás, cselekvés kell a recesszió ellen

Összefogást és közös cselekvést sürgetett a recesszió elleni harcban a német kancellár. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek vasárnapi rendkívüli csúcstalálkozója elé időzített nyilatkozatában a Angela Merkel hangsúlyozta annak szükségességét, hogy mielőbb egyetértés jöjjön létre az új pénzpiaci szabályokról. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi gazdasági válság átfogó pénzügyi válság nyomán alakult ki, s utalt arra: az unió tagállamainak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy mindez a jövőben ne ismétlődhessen meg. A kancellár szerint olyan globális pénzügyi rendszerre van szükség, amely minden területét és minden szereplőjét tekintve teljes mértékben átlátható és ellenőrizhető.

Német kormányforrások szerint Merkel két fő törekvéssel utazik vasárnap Brüsszelbe. Mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy az állam- és kormányfők az éleződő autóipari válság ellenére is egyértelműen állást foglaljanak a protekcionizmustól mentes belső piaci szabályok mellett. Német megítélés szerint mindenekelőtt az Európai Bizottság illetékes annak megítélésére, hogy az egyes üzemek, illetve iparágak megsegítését célzó nemzeti intézkedések ellentétesek-e a versenyszabályokkal vagy nem.

A kancellár számít arra is, hogy a csúcstalálkozón a tagországok újabb közvetett kötelezettséget vállalnak a költségvetési deficitek csökkentésére a válság remélt enyhülése után. Az elmúlt időszakban egyes országokban - így Németországban is - a konjunktúra élénkítésére elhatározott intézkedések ugyanis a költségvetési kiadások és ezáltal az államadósság növekedésével járnak.

Az idézett források úgy vélekedtek, hogy a vasárnapi csúcstalálkozón nem várható új, konkrét kelet-európai segélyakció elfogadása. Ennek kapcsán úgy ítélték meg, hogy a térség egyes országainak helyzete eltérő, ezért minden egyes országot külön kell "szemügyre venni".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.