BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strauss-Kahn: A reálgazdaságra csak most hat majd a válság

Európa pénzügyminiszterei a G7 római ülésére készülnek. A pénteken kezdődő tanácskozást hangvételét az a német bejelentés adja meg, miszerint a világgazdaság a harmincas évek legsötétebb korszakába zuhanhat vissza, ha az államok nem mondanak le a protekcionizmusról.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a történelem ne ismételje önmagát" – jelentette ki Peer Steinbrück német pénzügyminiszter a parlamentben, alig pár órával a G7 kezdete előtt – tudósít a Reuters. Steinbrück szerint országa kulcsszerepet játszik abban, hogy elkerüljék a legsötétebb harmincas évekbe való visszasüllyedést.

Idézte az amerikai mentőcsomag "Vásárolj amerikai terméket" záradékát, amely ellen mind az egyes országok, mind a Európai Unió tiltakozott. A protekcionista szemléletet tükröző kikötést azóta visszavonta az amerikai kormány.

Az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Kanada – vagyis a G7 Rómában tanácskozik a világgazdasági válságról, középpontban a pénzügyi és gazdasági válsággal. Silvio Berlusconi, a találkozó házigazdája úgy véli, a fő téma a pénzügyi szektor újraszabályozása lesz, hiszen innen indult ki a krízis. Ezt megerősítette Christine Lagarde francia gazdasági miniszter, hozzátéve az államilag finanszírozott programok fontosságát.

A G7 minden tagállamának gazdasága zsugorodott 2008 utolsó negyedévében. Az IMF elnöke, Dominique Strauss-Kahn szerint a gond az, hogy a válság még csak most fejti majd ki hatását a reálgazdaságon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.