BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2007 előtti szintre estek az agrárárak

Az agrárárak visszatértek a 2007-ben kezdődött drágulás előtti szint körülire, ez az élelmiszerárakat is kedvezően befolyásolja.

Az agrártermékek termelőiár-szintje januárban 28,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A tavaly decemberi 22,6 százalékos árcsökkenés volt az eddigi legnagyobb éven belül mért mérséklődés. A növényi termékek árszínvonala 38,6, az élő állatoké és állati termékeké 3,5 százalékkal mérséklődött.

A növények ára már 2008 augusztusa óta mutat csökkenést éves alapon, de az állati termékek most első ízben lettek olcsóbbak az egy évvel korábbi szintnél. Utóbbi körben tehát a takarmányok árcsökkenése jókora késéssel jelent meg. Itt nem is volt akkora a drágulás, a legmagasabb havi áremelkedési ütem sem érte el a 23 százalékot, míg a növényeknél 60 fölött is járt a mutató.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.