BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balkánt is legyűri a válság! Szerbia és Montenegró is IMF-hitelt akar

Szerbiának nyújtandó újabb készenléti hitelről kezd hétfőn tárgyalásokat Belgrádban a Nemzetközi Valutaalap (IMF), jelentette be Mladjan Dinkic, gazdaságért felelős szerb miniszterelnök-helyettes.

Január 16-án az IMF igazgatótanácsa 402,5 millió euró (530 millió dollár) készenléti keretet hagyott jóvá Szerbiának 15 hónapra a makrogazdasági és a pénzügyi stabilitás támogatására.

Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök február végén azt mondta, hogy a kormány további 2 milliárd dollár hitelt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a globális gazdasági válság negatív hatásainak ellensúlyozására. Cvetkovic akkor azt mondta, hogy az új hitelmegállapodás a korábban kötött hitelszerződés helyébe lépne, és a kölcsön azonnal lehívható lenne, azt a devizatartalék biztosítására, illetve a dinár stabilizálására fordítanának.

A dinár az év eleje óta 25 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A szerb kormány 0,5-1,0 százalékra csökkentette a gazdaság idei várható növekedésére vonatkozó előrejelzését a válság kirobbanása előtt várt 6,0 százalékról.

Montenegró is IMF-hitelt fontolgat

Montenegró ugyancsak készenléti hitelt fontolgat a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), miután az előrejelzések szerint erősen lassul a hazai össztermék növekedése. A GDP a mostani előrejelzések szerint nulla és 2,5 százalék között nőhet az idén, korábban még 5 százalékos emelkedést valószínűsítettek.

A montenegrói pénzügyminiszter a Reutersnek nyilatkozva elmondta: a tervezettnél alacsonyabb bevételek és a növekedés számottevő lassulása miatt a kormány fontolóra vette készenléti hitelkeret kérését az IMF-től.

2004 és 2008 között évente átlagosan 7 százalékkal nőtt a montenegrói gazdaság. Montenegróban március 29-ére tűzték ki az előrehozott parlamenti választásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.