BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína reméli, hogy az USA állja a szavát

A kínai miniszterelnök szerint országa kész bármikor újabb gazdaságélénkítő intézkedések bevezetésére. Wen Jiabao megragadta az alkalmat, hogy kifejezze reményét abban, hogy az Egyesült Államok állja a szavát.

Wen Jiabao a parlament éves ülésszakának záróülésén beszélt. Szerinte Kína "elegendő munícióval" rendelkezik ahhoz, hogy növelje a már korábban bejelentett 586 milliárd dollár összegű csomagot. Arra számít - folytatta -, hogy Kína és a világ többi országa jobb helyzetben lesz 2010-ben, ám a pekingi kormány kész nehezebb időkkel is szembenézni – tudósít a BBC.

Szerinte a bizalom "fontosabb, mint az arany vagy a pénz" a világgazdasági bajainak leküzdésére. Az amerikai államkötvényekbe befektetett óriási mennyiségű kínai valutatartalékra utalva a miniszterelnök kijelentette: bízik abban, hogy az Egyesült Államok állja a szavát, hitelképes nemzet marad és biztosítja a kínai vagyoneszközök biztonságát. Becslések szerint Kína 2 trillió dollár összegű valutatartalékainak csaknem a fele van befektetve amerikai kincstárjegyekbe és egyéb állami papírokba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.