BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomló világexport

A második világháború vége óta nem látott mértékű zsugorodásról árulkodnak a világ vezető exportőr országainak kiviteli mutatói.

Miközben a Világkereskedelmi Szervezet a nemzetközi áruforgalom kilencszázalékos visszaesését jósolja erre az évre, a globális éllovasok még ennél is drasztikusabb zuhanást kénytelenek elkönyvelni. A tavaly 1465 milliárd dolláros kivitelével még világbajnoknak számító Németország ez év januárjában 20 százalékos visszaesést produkált az egy esztendővel korábbihoz képest, és egyes előrejelzések 15 százalékos zsugorodást valószínűsítenek 2009 egészére. Japán helyzete még súlyosabb: kivitele a felére esett vissza februárban éves összehasonlításban. Ugyanakkor a német elsőséget ostromló Kína sem dicsekedhet 25 százalékos februári zsugorodásával. Az exporthatalmak súlyos helyzete persze hazánk kilátásait is beárnyékolja. A magyar kivitel már tavaly ősztől komoly esésnek indult, és azóta egyre gyorsabb zsugorodást mutat. Az idei teljes volumencsökkenést 9–15 százalék közé teszik elemzők. Hazánk esetében a legnagyobb exportpiacunk, Németország szerepe meghatározó e téren: az elmúlt tíz évben 80 százalékos volt a korreláció a teljes magyar és német kivitel növekedési rátája között.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.