BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PSZÁF: a biztosítók tulajdonosai ne vegyék ki a nyereséget

A biztosítók tulajdonosai tanúsítsanak önmérsékletet és ne fizessenek osztalékot, mivel ha elhúzódik a válság, szükség lehet pótlólagos tartalékra és tőkére

A biztosítók tulajdonosai tanúsítsanak önmérsékletet és ne fizessenek osztalékot, mivel ha elhúzódik a válság, szükség lehet pótlólagos tartalékra és tőkére - tartalmazza a biztosítók vezetőinek küldött felügyeleti körlevél, amelyet Varga Csaba a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a főigazgatója írt alá.

A felügyelet honlapján olvasható körlevélhez hasonlót kaptak korábban a bankok vezetői is. A dokumentum azzal kezdődik: a fokozódó pénzpiaci válság miatt előfordulhat, hogy a biztosítóknak többlet tartalékra és tőkére lesz szükségük. Miután a külső tőkebevonás - újra csak a válság miatt - nehezebbé vált, felértékelődik a belső tőkeképzés. Ezért javasolja a PSZÁF, hogy a tulajdonosok hagyják bent az osztalékot a társaságokban.

Binder István felügyeleti szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg minden biztosító a jogszabályi előírásoknak megfelelő tőkével és tartalékokkal rendelkezik, de nem látható a válság vége, és ezért jobb felkészülni egy esetleges problémára.

A körlevél azzal zárul, hogy az abban foglaltak jogilag nem kötelezőek - a felügyeletnek nincs joga ilyen előírásokat tenni - viszont az ellenőrzés során figyelembe veszik az abban foglaltak betartását. Ez utóbbival kapcsolatban Binder István elmondta, hogy ha egy biztosítónak mégis gondjai támadnának a tartalékkal vagy a tőkekövetelménnyel, akkor a PSZÁF a szankció meghatározásánál súlyosbító körülményként értékeli azt, hogy a tulajdonosak - a figyelemfelhívás ellenére - kivették az osztalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.