BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia - Stabil a pénzügyi rendszer, mégis kölcsönre lesz szükség?

A román bankrendszer szilárd, és képes a gazdaság finanszírozására - jelentette ki Traian Basescu elnök, miután találkozott az ország legfontosabb kereskedelmi bankjainak képviselőivel, valamint Mugur Isarescuval, a román jegybank elnökével.

A román nemzeti bank elnöke leszögezte: optimista a közfinanszírozás és a kereskedelmi bankok anyagi támogatása terén – tudósít a Nine O’Clock. A nyilatkozat összhangban van Traian Basescu elnök tegnapi kijelentésével, miszerint az állam kész arra, hogy beavatkozzon a hiteltartozással rendelkező cégek érdekében. Az elnök erről azután nyilatkozott, hogy találkozott a kereskedelmi bankok és a jegybank elnökével.

Ugyanakkor Gheorghe Pogea közpénzügyi miniszter egy pénzügyi szemináriumon nyilvánosságra hozta, hogy Románia tárgyalásban áll az Európai Bizottsággal és az IMF-fel külföldi kölcsön felvételéről, mert arra az ország gazdaságának szüksége van. A román hatóságok pillanatnyilag nem tervezik a fizetések befagyasztását - tette hozzá a miniszter. A romántextil-, ruházati- és cipőipar termelése 2008-ban már a harmadik egymást követő évben csökkent. Az ágazatban több mint 60 ezer dolgozó vesztette el az állását és a zsugorodás folytatódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.