BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sem autó, sem tévé - Rekord kereskedelmi deficit Japánban

Japánban az export csaknem felére, míg az import harmadával csökkent, ezzel – tizenhárom é után először könyvelt el az ország kereskedelmi mérleg hiányt.

Januárban az ország kivitel rekord mértékben, 46,3 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, ezzel a negyedik egymást követő hónapban romlott a mérleg – írja a BBC.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokba történő kivitel csökkent, a zuhanás 52,9 százalékos. A legnagyobb nehézséget az autóipar éli át, több mint 66 százalékkal kevesebb exporttal, de a félvezetőipar is 52,8 százalékos csökkenést kénytelen elviselni.

Az eredmények a legnagyobb japán vállalatokon is éreztetik hatásukat: a Toyota hetven éves történetének első éves veszteségét készül bejelenteni és így tesz a Sony is. Az elektronikai cég 14 éve nem könyvelt el veszteséget. Az adatok kihirdetésének hírére zuhantak az árfolyamok, a Nikkei 1,2 százalékos eséssel, 26 éves mélyponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.