BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az évtizedes negatív adattal is elégedett a kínai kormányfő

A pekingi statisztikai hivatal szerint 1999 negyedik negyedéve óta nem tapasztalt alacsony, 6,1 százalékos rátára süllyedt a GDP növekedési üteme az idei első negyedévben, a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

Ven Csiapao (Wen Jiabao) miniszterelnök elégedett volt, hogy nem jött ki rosszabb adat, és – a környezetéből származó információs szerint – kormánya már látni véli a masszív gazdaságélénkítő programokkal kiváltani szándékozott fellendülés első jeleit.

A Bloomberg szerint egyértelműen a kivitel összeomlása okolható azért, hogy a tavalyi utolsó három hónapban – éves rátán számolva – kimutatott, 6,8 százalékos expanzió tovább lassult. Az adott helyzetben döntő jelentőségűvé válik, hogy a korábbi, exportvezérelt növekedés lanyhulását miként tudják kompenzálni belföldi termelés- és beruházásnövelő programokkal.

Kommentátorok szerint a kormánynak – a felhalmozott masszív tartalékaira támaszkodva – most hatalmas infrastruktúrafejlesztő projekteket kell indítania, kiegészítésképpen pedig teherbíróvá kell tenni az egészségügyi és jóléti rendszerét, hogy semlegesíteni tudja sok millió, friss munkanélküli – egyébként társadalmi robbanással fenyegető – elégedetlenségét.

A receptet szemlátomást Pekingben is ismerik, mert a kormányzat nemrég jelentett be egy hatalmas – dollárra átszámítva száz milliárdnál is nagyobb összegű – egészségügyi fejlesztési programot, aminek részeként minden megyében lesz legalább egy kórház, és a biztosítottak számarányát 90 százalék fölé emelik. A hatóságok emellett – a világon talán egyedülálló módon – ártámogatást nyújtanak a falvakban lakók vásárlóerejének növelésére, ami a háztartási eszközök gyártásának adhat nagyobb lendületet.

A Financial Times szerint a vasút fejlesztésére szánt kiadásokat az idei első negyedévben a tavalyi háromszorosára emelték, az áramtermelő szektorba, a bányászat és a fémkohászat egyes szegmenseibe pedig helyenként 60-80 százalékkal többet ruháznak be. Ennek köszönhetően az összes állótőke beruházás szintje az idei első három hónapban közel 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi megfelelő szintet, annak ellenére, hogy az ingatlanszektorban és feldolgozóiparban estek a megfelelő mutatók.

A masszív programok első eredményeit immár nyugati elemzők is látni vélik: a sanghaji tőzsdeindex – a korábbi erőteljes zuhanás után – 8 havi csúcspontra jutott, az ipari termelés márciusban 8,3 százalékkal állt a tavalyi azonos hónap szintje felett. A gazdaságot – az árak alakulására értelmezett – defláció sem törte meg. Idén márciusban a fogyasztói árak 1,2 százalékkal, februárban pedig 1,6 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, a termelői árak szintjén 6 százalék körüli – éves rátájú – árcsökkenést mutattak ki. Mindez tág teret nyitott az ottani központi bank monetáris könnyítő intézkedései számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.