BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak kemény munkáért jár több bér

Miközben a vállalatok közel fele újabb létszámcsökkentésekre készül, bizonyos szakmákban komoly gondot okoz az üres álláshelyek betöltése. A cégek tapasztalata szerint az utóbbi megállapítás különösen igaz a szakmunkások, a műszaki és a számítástechnikai szakemberek esetében – derül ki a 651 cég működését feltérképező Országos HR Benchmark Felmérésből.

A DGS Global Research és az Ernst & Young együttműködésében készült kutatás szerint elsősorban a 20–30 év közötti munkavállalók megtartása okozhat nehézséget, ám nagy a fluktuáció az eladók, az értékesítők, a szakmunkások körében, illetve az asszisztencia/adminisztratív munkaerő esetében is. Ugyanakkor túlkínálat van jogászokból, PR- és kommunikációs, valamint marketingszakemberekből, sőt, közgazdászokból is.



A válság hatására a cégek többsége nemcsak a munkavállalói, hanem a vezetői posztok számát is csökkenti, és az állásban maradó menedzserek fizetése is apad. Nagyobb szerepet kap az elvégzett munka minősége és mennyisége: míg tavaly alig több mint 50 százalékban befolyásolták ezek a tényezők a fizetést, addig mára ez az arány kétharmadra nőtt. A magyar munkajogi szabályok dacára ugyanakkor a vállalatok több mint 10 százaléka nem fizet alapbért az alkalmazottainak.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.