BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat hónap alatt a második vészköltségvetésről szavaznak holnap Írországban

Írországban a bruttó hazai termék (GDP) az idén várhatóan 6,9 százalékkal, 2010-ben pedig 3 százalékkal zuhan – közölte a központi bank.

Mivel az össztermék már tavaly is 2,3 százalékkal zsugorodott, ez azt jelenti, hogy három év alatt eltűnik az ír GDP egynyolcada. Szakértők főleg az ingatlanszektor és az építőipar összeomlásának tulajdonítják a visszaesést a globális válság által a fejlett országok között az legnagyobb mértékben sújtott Írországban.

Az állam fiskális helyzete tarthatatlanná vált, a deficit 3,7 milliárd euróra duzzadt 2009 első negyedévében – ismerte el Brian Lenihan pénzügyminiszter. Szerinte a kormánynak sürgősen cselekednie kell, és a korrekció éveket vehet igénybe.

A közel két évtizeden át szárnyaló ír gazdaság most a globális hitelválság és az export visszaesése következtében is korábban ismeretlen gondokkal küzd. A központi bank az állami kiadások visszafogását szorgalmazza adóemelés helyett. A kormány hat hónap alatt immár a második vészköltségvetés (emergency budget) elfogadására készül holnap.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.