BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hegedűs: Drágán megfizetjük a politikai túlköltekezés árát

A miniszterelnök hiányát az elmúlt napokban a magyar gazdaság nem igazán sínylette meg, igazolva egyrészt, hogy a kis és erősen nyitott ország esetében az éppen regnáló kormányfőnek meglehetősen szerény szerepe van, másrészt az utóbbi hónapok reformkavalkádja nem kínál valós válaszokat a gazdaság bajaira.

Egyre nyilvánvalóbb, nálunk a politika sokat árthat ugyan, de az általa kialakított nehéz és súlyos helyzet kezelésében már nem igazán hatékony – írja Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A látszat azonban ne tévesszen meg senkit. A 2001 óta érvényesülő, politikai indíttatású túlköltekezés, amelyet az utóbbi két év felemás és tétova intézkedései csak enyhítettek, napjainkban is meghatározó fenyegetésként van jelen.

Abban az időszakban, amikor az államháztartási hiány megközelítette a GDP 10 százalékát, olyan tetemes adósságállomány alakult ki, amelynek finanszírozása, megváltozott kamatai és kockázati felárai még akkor is a belső felhasználás radikális csökkentését kényszerítené ki, ha a gazdasági növekedésünk legalább évi 2 százalékos lehetne. 2009-ben azonban a GDP 4-5 százalékkal csökkenhet.

Tetézi a bajt – a makrokereslet oldaláról – az erőteljesen vitatható korábbi monetáris politika, amely a valós gazdasági viszonyoktól eltérített erős forint időszakában utat nyitott a devizában történő eladósodásnak. Ez nemcsak az eladósodás szerkezetét változtatta meg drámaian, hanem azt eredményezte, hogy az utóbbi két-három évben a lakossági megtakarítások már csak részben, 2008 második felében pedig már egyáltalán nem játszottak szerepet a még mindig magas államháztartási hiány finanszírozásában.

Az utóbbi két-három évben tehát egyfelől az az ellentmondásos gazdasági folyamat bontakozott ki, hogy a fiskális politika próbálta mérsékelni a makroszintű túlfogyasztást, másfelől a nem kellően végiggondolt monetáris politika a lakosság devizában történő eladósodását eredményezte. A költségvetési hiány adókkal történő mérséklése ugyan a makrokeresletet visszafogta, de az eladósodás felpörgése részben vagy teljesen ellentételezte azt.

Makrogazdasági szinten az összkereslet nem igazán mérséklődött, sőt, a negatívba forduló növekedési ütem miatt a túlköltekezés továbbra is jellemző maradt, azzal a különbséggel, hogy az utóbbi időben ez már nem a költségvetés hiányában jelenik meg, hanem a jövőbeni várható jövedelmek terhére előre hozott fogyasztásban manifesztálódik. Új a helyzet annyiban, hogy a gazdaságpolitikának a költségvetés bevételi oldalán alig van mozgástere – kivéve a fekete-szürke gazdaság visszaszorítását –, sőt, a válság miatt tetemes kiesés valószínűsíthető. A kiadások csökkentése tehát elkerülhetetlen.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.