BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen még nem volt - Csökkent az éves infláció Spanyolországban

Spanyolország legújabb kori történetében először idén márciusban éves szinten estek a fogyasztói árak; a nemzeti statisztikai hivatal (INE) szerdai jelentése szerint 0,1 százalékos volt a mérséklődés 2008 márciusához képest. Elemzők szerint az idén akár 2 százalékot is elérhet majd az éves árcsökkenés.

A rendszeres gazdasági statisztikai adatfelvételek kezdete, 1962 óta még nem volt példa Spanyolországban a fogyasztói árak 12 hónapon belüli csökkenésére. Az INE szerint a mostani áresést az okozta, hogy az olaj világpiaci ára több mint 50 százalékkal zuhant vissza tavaly március óta.

Februárhoz képest ugyanakkor a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek. Szakértők deflációtól, az árszínvonal tartós csökkenésétől tartanak. "A defláció kockázata jelentős, valószínűbb viszont, hogy a következő hónapokban ugyan folytatódik az árcsökkenés, de az év végére gyorsulni kezd az infláció" - mondta Jose Luis Martinez, a Citigroup elemzője.

Az egyre olcsóbb olaj és a recesszió miatt szerte az eurót használó 16 ország alkotta övezetben csökkennek a fogyasztói árak, és márciusban éves szinten Spanyolország mellett Portugáliában és Írországban is ármérséklődést regisztráltak a statisztikusok.

A spanyol gazdaság már a tavalyi negyedik negyedév végén recesszióban volt, és elemzők jelentős visszaesést várnak az idei első negyedévre is. Ráadásul az euróövezeten belül Spanyolországban nőtt a leginkább a munkanélküliség a legutóbbi adatok szerint; az állástalanok aránya januárról februárra 0,7 százalékponttal 15,5 százalékra ugrott

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.