BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majdnem megfeleződött az EU-n kívülre tartó exportunk

A gázkrízis is szerepet játszott a januári külkereskedelmi zuhanásban, de a lényegesebb tényező a kereslet visszaesése.

Az EU-n kívülre irányuló exportunk majdnem megfeleződött. Januárban a külkereskedelmi termékforgalom volumene exportban 28, importban 27 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett adataiból. A rekordmértékű visszaesés mögött a kivitel szempontjából fontos piacok szűkülése állt. Október óta negatív mindkét irányban az éves volumenváltozás, ám decemberben a visszaesés az exportban 15,5, az importban 17,1 százalékos volt.

A külkereskedelmi mérleg az előzetesen közöltnél árnyalatnyival nagyobb, 194 millió euró (47 milliárd forint) passzívumot mutatott, ez több mint kétszerese a tavaly januári 93 millió eurós (22 milliárd forintos) mérleghiánynak. 2008 derekán már több százmilliósra rúgó termékforgalmi többletet is felmutatott a magyar gazdaság, ez azonban a második fél évben néhány hónap alatt elolvadt. A cserearány annak ellenére romlott (1,1 százalékkal), hogy az importban lényeges súllyal szereplő energiahordozók már olcsóbbá váltak, bár ennek hatását jelentősen tompította a forint gyengülése.

A legnagyobb mértékben a kivitel terén az energiahordozók forgalma zuhant (38 százalékkal), de a termékcsoport behozatala is 21 százalékkal esett vissza. Mindez a januári gázkrízisre vezethető vissza. Miköben ez egyszeri hatás, rossz hír, hogy a gépek és szállítóeszközök forgalma mindkét relációban 35 százalékkal zsugorodott. A kiugró termés miatt viszont az élelmiszer-kivitelünk 7 százalékkal bővült.

Az év eleji hírek elsősorban az EU, azon belül is Németország keresletének visszaesését hangsúlyozták, a közös piacon kívüli régiókban azonban közel kétszer akkora volt az exportkiesés.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.