BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabadesésben az export, de a fogyasztás kissé emelkedett az USA-ban

Az amerikai GDP ez év első negyedében 6,1 százalékkal csökkent, éves rátán, ami sovány vigasz ahhoz képest, hogy a tavalyi első negyedben a csökkenés 6,3 százalékos volt.

Az amerikai export ez év első három hónapjában 30 százalékkal esett, a washingtoni kereskedelmi minisztérium jelentése szerint. Ez a legnagyobb mértékű kivitelzuhanás az elmúlt 40 évben - tudósit a BBC.

Az év első három hónapjában a vállalati beruházások 37 százalékkal, az építőipar tevékenysége pedig 38 százalékkal esett vissza. Ám a washingtoni kereskedelmi tárca szerint mindezt "részlegesen ellensúlyozta" a magasabb fogyasztás, amely 2,2 százalékkal nőtt az első negyedben, miután a múlt év utolsó három hónapjában 4,3 százalékkal csökkent.

A válság leszorította az élelmiszerek és az energiahordozók árát, ennek következtében – 1955 óta először – éves kitekintésben csökkentek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban az elmúlt hónapban. Az amerikai Munkaügyi Minisztérium április 15-i jelentése szerint a fogyasztói ár index a teljes évet tekintve 0,1 százalékkal csökkent márciusban azután, hogy februárban 0,4 százalékot emelkedett.

A most mért magasabb fogyasztási adatot korábban előrejelezte, hogy a Reuters és a Michigeni Egyetem április 20-án közzétett bizalmi indexe a márciusi 57,3-ről 61,9-re emelkedett. Eszerint az amerikai fogyasztók a Lehman Brothers csődje óta nem voltak olyan derűlátók, mint az elmúlt két hétben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.